Blogger Layouts

cer KELIK cer KELIK

si kacak & si cantik

Wednesday, April 6, 2011

cara terbaik nak kutip hutang

tetiba malam ni rasa macam nak cerita pasal hutang pulak.. Nana selalu nampak orang kat Facebook ngamuk2 kalau member yang hutang diorang tuh tak bayar hutang diorang.. biasa lah.. Facebook tuh kan tempat luahan rasa.. nak cerita pasal hati yang berbunga2 ke.. kebosanan yang melanda ke.. kemarahan teramat ke.. senang cerita semuanya kat situlah.. memanfaatkan betul diorang ni ye.. * Nana pun same sebenarnya :))

"bila nak mintak hutang kita pulak kena merayu2 macam pengemis" Ayat ni Nana amik dari kawan Nana sendiri.. tapi betullah kan.. Time memula nak pinjam sesenyum kambing..babun suma ada.. gigi lembut dari lidah.. tapi bila time nak tuntut hutang.. wat keras jerk.. tak pun memacam alasan bagi sampai kadang2 telinga ni menyampah nak dengar.. Untuk itu Nana ada tips yang korang boleh guna pakai kalau korang ada member2 yang liat nak bayar hutang.. ni..

1. apa guna setakat marah2 jerk kat Facebook tuh kan.. bising2 tapi tak ketahuan hala pada siapa yang nak ditujukan tuh.. korang tulis jer terang2 kat wall korang tentang perangai hampeh dia tuh.. Biar semua orang tahu betapa hampehnya perangai dia.. Kalau nak tambah lagi kehampehannya, korang tag je nama dia.. so, sesape yang bace status korang tuh nanti boleh terus klik n terpampang lah muka si hampeh tuh..

2. kalau korang banyak budget korang cetakkan baju yang ade muke si penghutang tuh dan pakai lah kt temapt kerja ke.. kt kolej ke.. kt memana jerlah.. sampai korang berjaya nak mempengaruhi orang kat sekeliling dia tuh ikut serta buat piket secara aman.. bukan per.. stakat print paper n tampal kat tiang memana tuh dah biasa sangat.. then dia pon boleh slumber2 koyak.. tapi kalau korang pakai baju.. tak kan dia nak bukak baju korang kan..

3. kalau korang tengah lepak2 dengan kawan korang.. n suddenly dia lalu.. korang bakar jer hati n telinga beliau dengan ayt yang paling hit n spicy.. contohnya camni,  "woi, dah hutang xreti nak bayar ker??" or kalau korang ada yang lagi pedas boleh jugak gunakan.. tapi beware lah yer.. siap2kan diri korang dengan seni mempertahankan diri.. takut2 dia datang serang korang pulak sebab hati terlalu panas..

4. ini tak digalakkan .. tapi kalau korang rasa nak try boleh jugak.. g jumpa dia n pastikan korang pakai baju paling buruk skali.. ala2 nak masuk bersamamu kt tv3 tuh.. pastuh jangan lupa wat muka mcam dah 2 minggu tak dapat makan nasik okeyh.. I'allah hutang korang akan dilunaskan.. walaupun tak banyak.. maybe sekadar cukup2 untuk korang beli baju baru n makan nasi jer ke.. at least ada kan..

5. cetakkan sebanyak mungkin pasal hukum2 orang yang sengaja tak bayar hutang.. orang yang memungkiri janji termasuklah seksaan kat dunia n akhirat.. pastuh tampal lah kat sekeliling umah dia.. tuh pun kalau dia reti insaf..

6. tak pun last cara korang bagi jer semua duit korang kat dia tiap2 kali korang terserempak dengan dia.. walaupun dia tak mintak korang bagi jer dengan niat nak perli n bagi terasa pedih sampai ke ulu hati.. bukan bagi betul2 taw.. just nak pastikan dia rasa tersindir jerk.. kalau tak korang yang akan tersandar sebab tak dapat balik duit korang..

p/s : cara ni hanya boleh diguna pakai kalau si penghutang tuh memang dah tak boleh nak di cakap ape da.. liat dia tuh kalah dari selipar jepun walaupon dah di rebus 8 ari 8 malam.. hutang yang dah berkurun2.. janji sebulan.. tapi setahun tak berbayar.. korang lupakan jer cara ni kalau dorang tuh sekadar hutang dengan korang seringgit dua.. ==! erm.. Nana ada tak erk hutang ngan sesape?? tade kan.. tade kan..

hasil lukisan orang tade seni gini ler ghupenya.. tapi at least ada usaha ok..

3 comments:

dwaty said...

adik sepupu ada hutang kat kita... dari hari tu janji nak bayar... tak bayar2 lagi.... hampeh ingat nak guna cara....ermmm SMS JER LA....

nabella said...

ade..utang ngan ak doe......huhuhuhu

+ NANA HERE + said...

dwaty : elok lah tuh.. sdare mare jgn gunakn cara yg kejam cmnieyh...

bell : utang ape?? bpe juta ak utang? hahaha