Blogger Layouts

cer KELIK cer KELIK

si kacak & si cantik

Thursday, April 28, 2011

say NO to curang!

Okey ini malam Nana punya entry sedang dalam mood cintan cintun.. sesiapa yang rasa diri beliau ada alergic dengan cinta cinta ini dimana boleh jadi rabun ayam apabila membaca, nak terkeluar usus akibat terlalu loya.. anda boleh lah back to ur page or merangkak ke blog lain yer.. and bagi mereka yang tade blog plak.. boleh lah mengkelik X.. sebarang kesulitan tanggung lah sendiri.. tak dapek den nak nolong.. tapi rasanya tak akan lah jadi simptom simptom seperti di atas kerana entry ini agak emosi..

Kenapa emosi?? dah terang terang ada perkataan CURANG.. haruslah emosi.. ada ke bila sebut pasal curang, orang akan rasa hepi.. kalau yang hepi tuh kompom insan yang melakukan kecurangan itu kan.. tapi yang bagi pihak yang dicurangi ni.. hati dan perasaan tuhan saja yang tahu.. sedih.. geram.. sakit hati.. semua ada.. kenapa mesti ada istilah curang?? apa punca yang boleh menyebabkan curang??

Curang boleh terjadi atas macam macam sebab.. 

1. mungkin sebab pasangan kita yang kurang nak bagi perhatian kat kita.. sambil lewa je.. ada pasangan pun macam takda jerk.. 
2. tak pun sebab cinta jarak jauh.. 
3. atau kemungkinan memang mengalami penyakit pantang nampak!!pantang lah nampak yang cantik/hensem sikit semua nak try.. padahal pasangan diorang ok..tade masalah.. kiranya tamak!!

Kalau sebab pasangan kita bermasalah.. ok, fine.. boleh slow talk rite.. kalau boleh diselamatkan.. selamatkan.. kalau tak boleh jugak just say good bye.. cinta jarak jauh?? ni pokok kelapa pangkal kena tanya hati.. before declair tanya dulu dengan diri tu.. "bolehkah aku setia?" "sanggup ke aku tunggu?" jangan mula mula je.. lepas 2, 3 bulan menggatal dengan orang lain.. hangat hangat tahi ayam je baik tak payah..

Tentang ketamakan haloba ni Nana nak cerita panjang sikit.. tapi tak sikit sangat lah.. sebab macam tak puas hati.. HAHA! yelah, pasangan dah perfect tapi still nak menggatal.. apa yang dia nak sebenarnya.. nak penampar.. nak penumpuk.. nak penerajang.. haa.. mana 1 nak.. pilih.. pilih.. 3 sepuluh.. 3 sepuluh.. 30 pun boleh.. yang Nana tak faham tu.. time time tengah mencurang tuh.. tak terhingat ke kat pasangan dia.. tak rasa bersalah ke.. ke dia memang tade perasaan.. 

ape kesssss!!!

Belum lagi kalau kantoi.. ingat sepandai pandai tupai melompat.. dapat ke dia masuk sukan olimpik.. tak.. tak dapat pun.. ada tuh siap bermati matian tak nak mengaku.. sanggup sumpah sumpit bagai.. padahal kalau dalam gelap gelita pun memang nampak salah dia.. tak payah nak tunggu time terang pastu nak disuluhkan lagi.. ngaku je habis cerita.. dari dok tambah dosa menipu pulak kan..


Selalunya bila pasangan tuh dah kantoi curang.. mesti kita akan mintak break kan.. jangan lah cakap tak.. walaupun untuk jangka masa 5 minit.. still akan break.. kecuali mereka terlalu PEMAAF.. tak pun akan separate sementara.. dan yang si pencurang ni pula akan terhegeh hegeh  merayu rayu minta maaf bagai.. siap pakej menangis lagi.. dengan alasan sayang.. What the frog!!! kalau sayang tak curang ok.. ada jugak yang bagi alasan tak sengaja.. nawaitu nak main main je.. tapi tertangkap cintan.. puih... bukan main tak sengaja kan.. kalau Nana, dah ku bilang begini "saya pun tak sengaja nak mentalak lapan kan awk ni.. " HAHA! nampak benor nipunya kan..

Bila dicurangi siyezly hati memang pedih.. rasa digores gores dan menang.. hancur jadi serpih serpih.. tapi jauh disudut hati yang 360 darjah tuh mana boleh kita buang pasangan kita tu macam tu jerkan walaupun dia dah lukakan hati kita.. kalau betul dia sayangkan kita.. dan janji tak akan ulangi kesilapan lagi.. bagilah chance kali yang kedua.. kalau wat jugak lagi.. bagilah chance kali ketiga.. eh, silap.. bagilah chance kat orang lain.. dia tuh kita tanam je hidup hidup.. ok, Nana kejam!

In a relationship.. no need lah curang curang.. tak baik mempermainkan hati orang.. kesian.. lagi lagi perempuan.. curang ni boleh jadi punca orang lain yang tahu menahu apa apa bergaduh taw.. belum yang gila nak gie bunuh diri semua tu.. tak rasa bersalah ke.. so, SETIA adalah lebih baik.. tak salah kalau nak kawan dengan orang lain.. just JUJUR.. kalau setakat jeles sikit sikit tuh adat lah.. so, renung renungkan dan selamat beramal..

p/s : ni kalau kena batang hidung Nana.. akan ku karate tengkok dia.. smackdown macam STONE COLD.. tinju kepala dia.. belasah sepuas hati.. then say GOOD BYE MY LOVER..



10 comments:

Oppa Kudin Nz said...

x main ler curang2 ni..hehe :)

lady nana said...

bagus2... kekalkn.. :))

bungaitucantik said...

aku suke entry ko neh cm nk mnx share jer..ahaha..

aku ske yg neh taw "HAHA! yelah, pasangan dah perfect tapi still nak menggatal.. apa yang dia nak sebenarnya.. nak penampar.. nak penumpuk.. nak penerajang.. haa.. mana 1 nak.. pilih.. pilih.. 3 sepuluh.. 3 sepuluh.. 30 pun boleh.. yang Nana tak faham tu.. time time tengah mencurang tuh.. tak terhingat ke kat pasangan dia.. tak rasa bersalah ke.. ke dia memang tade perasaan.. "

msredcheesecake said...

Cik nana,

Yg msred xpaham ade laki yg da ade girl lain, tapi bila awek die mintak break xnak plak.nape tak pegi ikut awek baru tu kan?tak paham tak paham....

Munirah Ismail said...

gaya cik nana cerita macam cik nana je yang keje..huhu..kalau kite kena dalam hati ckp dah xde jodoh nak buat cene..but b4 2 bg penyepak dulu..HAHAHA

nelly said...

Tak kapel dah sekarang ~.
Tapi , pernah curang .
Sebab sunyi + pasangan tak layan + asyik2 cakap bz + mesej tak balas + kol tak angkat .
lama2 , carik lain .
berderet2 gak lah ~
hahaha

lady nana said...

yana : silaka share.. aku tahu ko ada kisah hitam.. HAHA!

lady nana said...

msred, tuh sebab Nana kata.. alasan masih sayang.. yang perempuan tuh maybe just for fun.. erm.. tah lah..

lady nana said...

munirah : aish, nana tak kena lagi.. nana kenakan orang ada lah.. tapi dedulu.. zaman bebudak.. hehe.. tapi nana sokong cara munirah yang nak bg penyepak tuh.. mana boleh free2 je sakitkan hati orang.. huhu

lady nana said...

nelly : kamu sangat hebat.. berderet tuh yang tak tahan.. HAHA!