Blogger Layouts

cer KELIK cer KELIK

si kacak & si cantik

Saturday, September 3, 2011

Cerita Hari Raya Saya

Pada suatu hari.. cewah.. macam cerita dongeng kanak kanak pulak yek..  tajuk entry pun macam tajuk karangan budak darjah 3 jerk.. tapi  nana kisah apa.. diz is my blog.. so, punya sukalah kan.. bhahaha..  
 raya tahun nie bagi nana adalah raya yang paling tak best sekali.. diulang sekali lagi TAK BEST.. bukan sebab takde baju raya.. kasut raya.. beg raya.. n segala yang berkait dengan  raya.. tapi kehangatan raya tu yang takde.. pasal  tak pergi jalan raya.. bukan jalan raya yang korang lalu hari hari tu ok.. tapi bahasa tepatnya.. kunjung mengunjung rumah sedare mare.. kengkawan..  musuh.. eh, musuh?? Ooo.. musuh pun kena lah pergi jugak.. hari raya kan kena bermaaf2an..  so, untuk hari raya pertama jerlah nana round johor  tu.. sampai ke pontian semua.. pergi rumah atok sedare sebelah mak.. tapi nana bukan kenal pun.. haha.. apa pon tak boleh kan..

Sebab yang kedua yang jadi tak bestnya.. bcoz  mum n dad stay satu kampung.. tak sekampung sangatlah.. just sebelah sebelah je..  nak tau apa pasal tak best???  1st mestilah sebab tiap tiap tahun balik kampong tu aje… cecuti pun kampong tu jugak.. balik raya pun kampong tu jugak.. nak jugak rasa balik kampong lain.. ermm..takpe.. sikit hari lagi.. boleh raye kampong mertua.. lalalalalala.. then  rasa ralat.. kenapa ralat?? Bila time raya dah kompom kompom berkonvoi kan.. pergi sana.. pergi sini..  then katalah time tu nana follow family gie raya rumah sedare sebelah mak.. nana dah rugi nak follow  gie raya rumah sedare sebelah ayah.. macam tu jugak if follow beraya rumah sedare  sebelah ayah.. nana dah rugi nak jumpa sedare sebelah mak.. memang lah boleh pergi nantikan dengan family nana.. but kan lagi meriah kalau beramai ramai… apa tuh omputeh cakap ‘the more, the merrier’.  Kalau kampong jauh jauh taklah terasa ralat sangat kan.. tapi nak cemane.. terima jerlah.. jodoh mak ayah.. haha

Sebab yang ke3  pulak sebab tak dapat duit raya.. uwwaaa…  haha.. ada sapa sapa rasa macam nak pukul nana?? If ada sila blah cepat cepat ye… tapi kalau ada yang nak bagi duit raya tuh.. meh lah jemput datang rumah.. tapi amik no nie dulu..  012-3456789..text me n nanti nana sms address nana ye.. grr.. poyo!!! Tapi betullah kan.. dulu kecik kecik banyak gile dapat duit raya.. tiap tiap rumah pergi mesti dapat 1 sampul duit raya.. tu paling minimum lah tuh.. sekarang bila cakap je nak duit raya.. terus kena sergah

“hah, kau dah besar.. dah keja.. tak payah!!!”

jangan kata duit raya.. sampul pun tak dapat..ishh.. kan belum kawen lagi.. boleh kot nak dapat duit raya..  kedekut betul! (bajet macam tahun baru cina plak an.. ikut status)

Dan yang last sekali… jeng jeng jeng.. nie antara sebab yang paling tak best lah nie.. belum puas cuti dah kena  kerja.. adoii..  sumpah malas.. “kerja malas.. bila gaji sikit merungut.. bla bla bla..” (marah diri sendiri nie) haha.. sedar diri kan.. korang tak payah bebel lagi dah.. sebab nana dah bebel kan diri sendiri…

diz is what we call.. mum bz beraya.. anak dah macam2 gaya



No comments: